Isla de Pasque

Zelfs vanaf Paaseiland kan het wereldreis verslag worden bijgewerkt. Net een dag excursie achter de rug langs de beroemde beelden. Zo rond 400 na christus kwamen de Polynesiers ook naar Paaseiland. Vanaf 900 na christus gingen zij beelden opstellen langs de kust. De beelden waren gebaseerd op een overleden vorst of belangrijke stamoudste en moesten de mensen kracht geven. Pas als de ogen in de beelden werden geplaatst kwamen de figuren tot leven.

Onder beelden werd de schedel of de as van de overledene bewaard. Daarom staan de beelden ook altijd op een plateau.

Rond 1600 onstond er een overbevolking op Paaseiland en braken de stammenoorlogen uit. De beelden werden allen omver geworpen. Toen James Cook zo rond 1760 bij het eiland aankwam stond er nog maar 1 beeld overeind.

We hebben dus een groot aantal omver geworpen beelden gezien maar ook een hele mooie rij van 15 beelden die gereconstrueerd waren door de Japanners. Dit uit dank voor het feit dat er een beeld in een Japans museum had mogen staan.

Ook hebben we de groeve bezocht waar de beelden uitgehakt werden. Het uithakken kostte ongeveer 8 maanden en het kostte nog 4 maanden om de beelden op hun plaats te krijgen.

Het weer is hier goed. Zo tegen de 30 graden maar wel wat bewolkt. Het hotel ligt prachtig aan de kust en we hebben een mooi uitzicht over het water. Er is zelfs een zwembad. Bas heeft het al uitgeprobeerd.

Ook vandaag kon er weer gezwommen worden. Zelfs Tedjes is in het water geweest! De prijzen liggen hier lager dan in Tahiti. De Escudo kost zo’n 1500 Chileense pesos. Alleen zijn we er nog niet precies uit hoe het met de wisselkoers zit…

Morgen vertrekken we, vanaf de piepkleine luchthaven van Paaseiland, naar Santiago. Vandaar gaan we verder naar Buenos Aires.

Ab

Comments are closed.